Şehr-i Lale: İstanbul Lale Festivali

Resim

Türk göçleri sırasında Orta Asya’dan Anadolu’ya; Osmanlı zamanında Kırım Yarımadası’ndan İstanbul’a; oradan da tüm Avrupa’ya yayılan, özellikle Doğu kültür ve mitolojilerinde ve edebi eserlerde adından sıkça söz edilen, bir döneme adını veren lale ve günümüzde İstanbullulara o dönemi tekrar yaşama fırsatı sunan “Anavatanına Dönen Sultan: Lale” sloganıyla yola çıkan Lale Festivali, nisan ayı boyunca İstanbullularla buluşuyor.

Lalelerle Bezenmiş Bir Başka İstanbul

“Rengi narçiçeğine meyyaldir. Yapraklan bade­mi, birbirine müsavi, İnce ve ser-tiz olup tığları sülsani tığ­dır. Bün nebati ve haricen da­hi perverde nebati. Fitilleri sarı, tohum hanesinden yük­sek, rişteleri nebati, letafet, nezaket ve kavaid-i hüsn-ü behçet üzredir.”

Defteri Lalezar-ı İstanbul

16. yüzyıla kadar yabani bir çiçek olan lale, Taşralı olmaktan çıkıp şehirlerde, lalezarlarda yetiştirilen ve bir döneme adını vermiş, zarafet sembolü haline gelmiş bir çiçeğe dönüşüyor. Osmanlı Lalesi ya da İstanbul Lalesi olarak anılan lale birçok sanatçıya ilham kaynağı oluyor. Toplumun üst kesimlerince saygınlık sembolü olarak kabul ediliyor ve genç kızların en değerli çeyizi konumuna geliyor. O kadar önemli bir sembol oluyor ki “lalezarilik” isimli bir iş kolu oluşuyor ve lale yetiştirmeyenler zevksiz olarak nitelendiriliyor. Bu çağ açmış kapatmış zarif çiçek bugün de ülkemizin sembolleri arasında ilk sıralardaki yerini almış durumda ve her yıl adına festival düzenleniyor.

Bu yıl 9.su düzenlenen Uluslararası İstanbul Lale Festivali, 6 Nisan günü Emirgan Korusu’ndaki tarihi Beyaz Köşk bahçesindeki açılış töreniyle birçok yerli müzik grubu, ebru, cam üfleme sanatı ve ressamların performansları eşliğinde açılışını yaptı.  Nisan ayı boyunca Lale Heykelleri Sergisi, Kronolojik Lale Festivalleri Fotoğraf Sergisi ve lale temalı ürünlerin satışı gibi birçok etkinliği içeren festivalin gözde mekânları Emirgan Korusu ve Kadıköy Göztepe 60.Yıl Parkı. Ayrıca festival boyunca gerçekleştirilen etkinliklere İstanbul Lale Vakfı, Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi ve Cemal Reşit Rey Konser salonu da ev sahipliği yapmakta.

Uluslararası Lale Festivali çerçevesinde düzenlenen “En Güzel Lale Fotoğraf Yarışması” ödülleri ise 11 Mayıs günü Emirgan Korusu’nda düzenlenecek tören ile sahiplerini bulacak.

Festival kapsamında merakla beklenen etkinlikler ise “Kutsal Kelamın Taneleri” isimli Kaya ve Münevver Üçer Tezhip Sergisi ve “İstanbul Lale Kupası” ITF Uluslararası Kadın Tenis Turnuvası.

Bir ay boyunca şehrin birçok noktasında lale temasıyla gerçekleştirilen etkinliklerin yanı sıra şehrin dört bir yanına 5 milyon lira harcama yapılarak dikilen envai çeşit lale ile İstanbullulara Osmanlı zamanındaki Lale Devri atmosferini yeniden yaşama fırsatı sunuluyor. Özellikle Konya’nın Çumra ilçesinde ve İstanbul civarındaki köylerde yetiştirilen 211 çeşit, 20 milyon adet lale soğanı ile ilkbaharın güzelliğini yaşadığımız şu günlerde İstanbul bizlere rengârenk bir seyir keyfi yaşatıyor. Nisan ayı boyunca etrafı süsleyen laleler İstanbullulara zarafeti hissettiriyor.

 

Yorum bırakın